Anna Rymuszka

2024

Prace licencjackie
  • Metody analizy oceny bezpieczeństwa żywności genetycznie modyfikowanej
  • Rola mikrobioty w patogenezie chorób cywilizacyjnych
  • Wpływ żywności fermentowanej na mikrobiom jelitowy i zdrowie człowieka
  • Analiza procesu immunostarzenia organizmu i jego konsekwencji
  • Metody identyfikacji substancji psychoaktywnych w materiale biologicznym
Prace magisterskie
  • Nowe źródła bakterii kwasu mlekowego w produktach fermentowanych pochodzenia roślinnego
  • Ocena in vitro cytotoksyczności nanocząsteczek tlenku tytanu przeznaczonych do kontaktu z żywnością
  • Ocena ilościowego uwalniania cytokin po ekspozycji na związki z grupy neonikotynoidów
  • Wpływ fermentacji na właściwości prozdrowotne topinamburu (Helianthus tuberosus L.)

2023

Prace licencjackie
  • Mechanizmy antyoksydacyjnej obrony organizmu - metody ich oceny

2022

Prace licencjackie
  • Immunomodulacja żywieniowa w profilaktyce i terapii chorób
  • Interakcje nanocząsteczek z układem immunologicznym
  • Narzędzia badawcze stosowane w immunotoksykologii
Prace magisterskie
  • Badania prooksydacyjnego potencjału insektycydu z grupy neonikotynoidów
  • Ocena wybranych właściwości prozdrowotnych ekstraktów z jarmużu (Brassica oleracea var. sabellica)
  • Ocena właściwości proapoptotycznych tiakloprydu - badania in vitro
  • Porównanie potencjału immunotoksycznego deltametryny i permetryny

2021

Prace magisterskie
  • Badania porównawcze cytotoksycznego oddziaływania tiakloprydu na komórki hodowli pierwotnych i wtórnych
  • Badanie działania cytotoksycznego związków z grupy neonikotynoidów
  • Badania porównawcze cytotoksyczności wybranych toksyn cyjanobakteryjnych