Poradnik dobrych praktyk – uwagi dotyczące wspierania rozwoju gotowości szkolnej
[A guide to good practice - remarks concerning the practice of supporting the development of children’s school readiness]

Artykuł naukowy w wydawnictwie zbiorowym recenzowany

Współautorzy: Joanna Rychel, Anna Tuszyńska
Miejsce: Radom
Rok wydania: 2012
Tytuł publikacji: Przedszkolaki idą do szkoły : diagnoza gotowości szkolnej dzieci pięcioletnich i sześcioletnich radomskich przedszkoli : człowiek - najlepsza inwestycja
Redaktorzy: Piotr Magier, Andrzej Łuczyński
Strony od-do: 193-210
Streszczenie: Artykuł stawia sobie za cel sformułowanie uwag dotyczących praktyki wspierania rozwoju gotowości szkolnej dzieci. Zawiera trzy główne postulaty: pierwszy - dotyczący znajomości dorobku teoretycznego z zakresu dojrzałości szkolnej, jako warunku prawidłowej pracy wychowawczej w tym zakresie; drugi - dotyczący konieczności wspierania dojrzałości szkolnej dziecka poprzez rodziców; trzeci – dotyczący zadań przedszkola w kształtowaniu gotowości szkolnej. Kształtowanie się gotowości szkolnej jest procesem złożonym i wieloaspektowym. W jej formowaniu konieczne jest rzetelne przygotowanie teoretyczne, które gwarantuje szerokie spojrzenie na problem przygotowania dziecka do szkoły. Rodzina natomiast stanowi pierwsze i inicjalne środowisko stymulujące rozwój dziecka, co ma fundamentalne znaczenie dla jego późniejszego funkcjonowania szkolnego. Przedszkole natomiast dzięki fachowości oddziaływań edukacyjnych oraz specyfice doświadczeń jakich dostarcza dziecku, stanowi bezpośredni podmiot przygotowujący dziecko do funkcjonowania szkolnego.



Cytowanie w formacie Bibtex:
@article{1,
author = "Piotr Magier and Joanna Rychel and Anna Tuszyńska",
title = "Poradnik dobrych praktyk – uwagi dotyczące wspierania rozwoju gotowości szkolnej",
journal = "",
year = "2012",
pages = "193-210"
}

Cytowanie w formacie APA:
Magier, P. and Joanna Rychel and Anna Tuszyńska(2012). Poradnik dobrych praktyk – uwagi dotyczące wspierania rozwoju gotowości szkolnej. , 193-210.