Podejmowanie szkoleń a kultura i klimat organizacyjny
[Training undertaking and organizational culture and climate]

Artykuł naukowy w czasopiśmie recenzowany

Czasopismo: Organizacja i Kierowanie (ISSN: 0137-5466)
Współautorzy: Mariola Łaguna, Ewelina Purc, Małgorzata Błaszczyk, Katarzyna Gawrońska
Rok wydania: 2015
Numer czasopisma: 2 (167)
Strony od-do: 141-154
Streszczenie: Artykuł prezentuje badanie empiryczne, którego celem jest analiza relacji między kulturą organizacyjną i klimatem organizacyjnym a podejmowaniem szkoleń przez pracowników. Podejmowanie szkoleń przez pracowników zostało ujęte jako proces realizacji celu. Analizowane są trzy fazy tego procesu: intencja podjęcia szkolenia, sformułowanie planu oraz faktyczne podjęcie działań szkoleniowych. Dane od 202 pracowników zostały zebrane w trakcie dwóch etapów badania, zrealizowanych w odstępie trzech miesięcy. Wyniki pokazują, że wspierający klimat organizacyjny sprzyja formułowaniu intencji podejmowania szkoleń przez pracowników, a spośród typów kultury organizacyjnej największą rolę odgrywa kultura rynku i kultura klanu. Intencja podjęcia szkolenia i planowanie działań są najlepszymi predyktorami podejmowania działań szkoleniowych przez pracowników.
Słowa kluczowe: kultura organizacyjna, klimat organizacyjny, szkolenia, cele, zarządzanie personelem
Dostęp WWW: https://depot.ceon.pl/bitstream/handle/123456789/7283/2015%20-%20%C5%81aguna%2c%20Purc%2c%20Razmus%20-%20Podejmowanie%20szkole%C5%84%20a%20kultura%20i%20klimat%20organizacyjny.pdf?sequence=1&isAllowed=y



Cytowanie w formacie Bibtex:
@article{1,
author = "Wiktor Razmus and Mariola Łaguna and Ewelina Purc and Małgorzata Błaszczyk and Katarzyna Gawrońska",
title = "Podejmowanie szkoleń a kultura i klimat organizacyjny",
journal = "Organizacja i Kierowanie",
year = "2015",
number = "2 (167)",
pages = "141-154"
}

Cytowanie w formacie APA:
Razmus, W. and Mariola Łaguna and Ewelina Purc and Małgorzata Błaszczyk and Katarzyna Gawrońska(2015). Podejmowanie szkoleń a kultura i klimat organizacyjny. Organizacja i Kierowanie, 2 (167), 141-154.