Wybrane podmiotowe i sytuacyjne uwarunkowania dobrostanu pracowników branży gastronomicznej – badanie dzienniczkowe
[Selected Personal and Situational Conditions of Employees’ Well-Being in the Gastronomy Sector - Diary Research]

Artykuł naukowy w czasopiśmie recenzowany

Czasopismo: Konteksty Społeczne (ISSN: 2300-6277)
Współautorzy: Anna Szumielewicz, Amanda Twaróg
Rok wydania: 2019
Tom: 7
Numer czasopisma: 2 (14)
Strony od-do: 67-82
Streszczenie: Publikacja przedstawia analizę związków konstruktów omawianych w psychologii, socjologii, czy zarządzaniu - są nimi style kierowania managerów, typ emocjonalności podwładnych i ich dobrostan zawodowy. Bazą teoretyczną pomiaru stylów kierowania jest Siatka Stylów Kierowania Blake’a i Mouton. W przypadku emocjonalności podstawą jest koncepcja Watsona i Clark. Kolejna część artykułu dotyczy dobrostanu pracowniczego, w której zdefiniowano termin w kategoriach czynników osobowościowych i sytuacyjnych oraz przedstawiono modele związane z zagadnieniem, skupiając się na Witaminowym Modelu Dobrostanu autorstwa Warra. Celem publikacji było zbadanie i opisanie związków pomiędzy wspomnianymi zmiennymi postrzeganym stylem kierowania managerów oraz odczuwanym poziomem dobrostanu w miejscu pracy, przy równoczesnej kontroli charakterystycznych stanów afektywnych badanych pracowników. Badania przeprowadzono metodą dzienniczkową w restauracji szybkiej obsługi typu fast-food w Lublinie, z wykorzystaniem baterii kwestionariuszy (Ocena stylu kierowania na siatce kierowniczej NL i NZ, KAP i PANAS–X). Odnosząc się do weryfikacji postawionych w artykule hipotez badawczych stwierdzono, że negatywna emocjonalność ma istotny związek z niskim poziomem dobrostanu pracowniczego. Zgodnie z założeniami okazało się także, iż silniejsze nastawienie na ludzi managera pozytywnie oddziałuje na poziom dobrostanu podwładnego, zaś wysoka orientacja na zadanie negatywnie. Wpływ stylu kierowania jest silniejszy niż emocjonalności pracownika.
Słowa kluczowe: style kierowania, typ emocjonalności, dobrostan zawodowy, metoda dzienniczkowa
Dostęp WWW: http://kontekstyspoleczne.umcs.lublin.pl/wp-content/uploads/2020/05/Roznowski_Szumielewicz_Twarog-7-2-2019.pdf
DOI: 10.17951/ks.2019.7.2.67-82



Cytowanie w formacie Bibtex:
@article{1,
author = "Bohdan Rożnowski and Anna Szumielewicz and Amanda Twaróg",
title = "Wybrane podmiotowe i sytuacyjne uwarunkowania dobrostanu pracowników branży gastronomicznej – badanie dzienniczkowe",
journal = "Konteksty Społeczne",
year = "2019",
number = "2 (14)",
pages = "67-82"
}

Cytowanie w formacie APA:
Rożnowski, B. and Anna Szumielewicz and Amanda Twaróg(2019). Wybrane podmiotowe i sytuacyjne uwarunkowania dobrostanu pracowników branży gastronomicznej – badanie dzienniczkowe. Konteksty Społeczne, 2 (14), 67-82.