Odzyskiwanie nadwyżek żywności a bezpieczeństwo żywnościowe. Casus - Francja
[Recovery of food surplus and food security. Casus - France]

Rozdział w recenzowanej książce naukowej

Miejsce: Poznań
Rok wydania: 2017
Tytuł publikacji: W trosce o bezpieczne jutro : reminiscencje i zamierzenia. 1
Redaktorzy: Mirosław Michalski, Andrzej Bolewski
Strony od-do: 295-308
Streszczenie: Coraz częściej bezpieczeństwo żywnościowe staje się problemem dla rządów, organizacji światowych, różnych firm, a także organizacji pozarządowych i zwykłych obywateli. W Polsce temat ten wciąż nie jest jednak szeroko badany. Niedobory żywności dotyczą praktycznie całego świata. Niemniej jednak, najbardziej intrygującym problemem jest dychotomia między faktem, że miliony ludzi cierpią z powodu niewystarczającego dostępu do dobrej jakości żywności i, że z drugiej strony codziennie wyrzuca się ton żywności. Czy ten problem można rozwiązać? Odpowiedź jest częściowo zapewniona przez projekt Foodsaving, który jest głównym tematem tego artykułu.
Słowa kluczowe: bezpieczeństwo żywnościowe, dobre praktyki, bezpieczeństwo, żywność