Role of Natural Agents in Management of Diabetes

Rozdział w recenzowanej książce naukowej

Współautorzy: Anna Serefko
Miejsce: Nowy Jork
Rok wydania: 2020
Tytuł publikacji: Promising Drug Molecules of Natural Origin
Redaktorzy: Rohit Dutt, Anil K. Sharma, Raj K. Keservani, Vandana Garg
Strony od-do: 332-396
Streszczenie: Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) prawie 422 miliony dorosłych na całym świecie cierpi na cukrzycę. Niewłaściwie leczona cukrzyca generuje różne poważne powikłania, które zwiększają koszty leczenia i pogarszają jakość życia pacjenta. Oprócz syntetycznych produktów leczniczych, chorzy na cukrzycę stosowali ponad 1200 tradycyjnych ziół. Skuteczność i tolerancja niektórych substancji naturalnych została potwierdzona w licznych eksperymentach przedklinicznych i badaniach klinicznych. W niniejszym przeglądzie skupiono się na właściwościach przeciwcukrzycowych i mechanizmie działania najczęściej występujących naturalnych środków stosowanych w cukrzycy typu 2, w tym gumy arabskiej, aloesu, drożdży Saccharomyces cerevisiae wzbogaconych w chrom, cynamonu, Ficus carica, Glycyrrhiza glabra, Momordica charantia, Punica granatum, Vitis vinifera i inne. Substancje naturalne, jako bezpieczne, łatwo dostępne i dość tanie, wydają się być korzystne jako terapia uzupełniająca w leczeniu cukrzycy, zwłaszcza jej typu 2. Dlatego zdecydowanie zaleca się dalsze badania nad identyfikacją nowych przeciwhiperglikemicznych związków ziołowych. .
Dostęp WWW: https://www.taylorfrancis.com/chapters/role-natural-agents-management-diabetes-monika-el%C5%BCbieta-jach-anna-serefko/e/10.1201/9781003010395-14
DOI: 10.1201/9781003010395