Diversified biological activity of (1→3),(1→4)-α-d-glucan from mango (Mangifera indica L.) fruits against human colon cancer cells

Artykuł naukowy w czasopiśmie recenzowany

Czasopismo: ACTA POLONIAE PHARMACEUTICA (ISSN: 0001-6837)
Współautorzy: Roman Tomasz Paduch Mateusz Pięt Kamila Maria Wlizło Iwona Wertel Anna Pawłowska Ewa Sajnaga Sylwia Trojnar Waldemar Kazimierczak Marcin Skowronek Adrian Ryszard Wiater
Rok wydania: 2022
Tom: 79
Numer czasopisma: 3
Strony od-do: 367-375
Streszczenie: Celem pracy było określenie aktywności biologicznej (1 → 3), (1 → 4)-α-D-glukanu z owoców mango (Mangifera indica L.) na komórki ludzkiego raka okrężnicy HT29 (Duke's A) i SW620 (Duke's C). Opisano wiele naturalnych substancji wykazujących działanie przeciwnowotworowe lub ograniczające rozprzestrzenianie się transformowanych komórek. Wśród nich znajdują się polisacharydy, czyli makrocząsteczki biologiczne składające się z różnej ilości monosacharydów połączonych wiązaniami glikozydowymi. Jednym z takich polimerów jest rozpuszczalny w wodzie (1 → 3), (1 → 4)-α-D-glukan pochodzący z owoców mango. Wyizolowany (1 → 3), (1 → 4)-α-D-glukan nie powodował istotnego zmniejszenia liczby komórek nowotworowych. Żywotność komórek nie spadła poniżej 94% po zastosowaniu polimeru w stężeniu 225 µg/ml. Komórki SW620 były bardziej wrażliwe niż HT29, wykazując znaczny spadek metabolizmu komórkowego po inkubacji z polisacharydem w stężeniu 250 µg/ml. Nie zaobserwowano znaczących zmian w morfologii obu typów komórek nowotworowych po inkubacji z (1 → 3), (1 → 4)-α-D-glukanem. Uwalnianie tlenku azotu (NOx) przez badane komórki było zależne od stężenia polisacharydu. Występowały różnice w profilu uwalniania NOx w zależności od typu komórek. (1 → 3), (1 → 4)-α-D-glukan zmniejszał uwalnianie IL-1β i IL-6 przez oba typy komórek i zwiększał poziom IL-10. Ponadto α-D-glukan wykazywał zdolność redukującą żelazo i zmniejszał poziom wolnego rodnika DPPH. Podsumowując, analizowany (1 → 3), (1 → 4)-α-D-glukan wyizolowany z owoców mango może ograniczać rozwój komórek nowotworowych nie poprzez bezpośrednie działanie cytotoksyczne, ale poprzez działanie przeciwutleniające i immunomodulujące.
Słowa kluczowe: owoce mango, (1→3),(1→4)-α-D-glukan, cytotoksyczność, komórki ludzkiego raka okrężnicy, działanie immunomodulujące, aktywność przeciwutleniająca
DOI: 10.32383/appdr/152097



Cytowanie w formacie Bibtex:
@article{1,
author = "Marcin Skowronek and Roman Tomasz Paduch Mateusz Pięt Kamila Maria Wlizło Iwona Wertel Anna Pawłowska Ewa Sajnaga Sylwia Trojnar Waldemar Kazimierczak Marcin Skowronek Adrian Ryszard Wiater",
title = "Diversified biological activity of (1→3),(1→4)-α-d-glucan from mango (Mangifera indica L.) fruits against human colon cancer cells",
journal = "ACTA POLONIAE PHARMACEUTICA",
year = "2022",
number = "3",
pages = "367-375"
}

Cytowanie w formacie APA:
Skowronek, M. and Roman Tomasz Paduch Mateusz Pięt Kamila Maria Wlizło Iwona Wertel Anna Pawłowska Ewa Sajnaga Sylwia Trojnar Waldemar Kazimierczak Marcin Skowronek Adrian Ryszard Wiater(2022). Diversified biological activity of (1→3),(1→4)-α-d-glucan from mango (Mangifera indica L.) fruits against human colon cancer cells. ACTA POLONIAE PHARMACEUTICA, 3, 367-375.