Edible films made from blends of gelatin and polysaccharide-based emulsifiers - a comparative study

Artykuł naukowy w czasopiśmie recenzowany

Czasopismo: FOOD HYDROCOLLOIDS (ISSN: 0268-005X)
Współautorzy: Katarzyna Łupina, Dariusz Kowalczyk, Emil Zięba, Monika Mężyńska, Monika Basiura-Cembala, Agnieszka Ewa Wiącek
Rok wydania: 2019
Tom: 96
Strony od-do: 555-567
Streszczenie: Zbadano właściwości dwuskładnikowych folii (100/0, 75/25, 50/50, 25/75 I 0/100) wytworzonych z mieszaniny żelatyny (GEL) i polisacharydów o właściwościach emulgujących: gumy arabskiej (GAR), metylocelulozy (MC), skrobi modyfikowanej bezwodnikiem oktenylobursztynowym (OSA) oraz rozpuszczalnych w wodzie polisacharydów sojowych (WSSP). Obserwacje mikroskopowe wykazały, że spośród polisacharydów tylko MC nie mieszała się z wodą. W konsekwencji folie z mieszanki GEL/MC były niehomogeniczne, nieprzezroczyste i podatne na rozpuszczanie. Pomiary dynamicznego rozpraszania światła (DLS), mikroskopowe, optyczne i mechaniczne wykazały niezgodność polimeru, zwykle najwyższą przy stosunku masy GEL:MC=50:50. Za pomocą spektroskopii w podczerwieni z transformacją Fouriera (FITR) potwierdzono, że OSA i WSSP oddziaływały silniej z GEL niż MC i GAR. Wśród wytworzonych folii dwuskładnikowych folie zawierające MC miały najbardziej krystaliczną strukturę. Zastępowanie części GAR, MC i WSPP przez GEL powodowało zmniejszanie przepuszczalności wodnej wytwarzanych folii. Z wyjątkiem MC wzrost poziomu polisacharydów w filmach powodował stopniowy spadek właściwości mechanicznych folii. Najbardziej elastyczna była folia uzyskana przez zmieszanie GEL z OSA w stosunku 25/75. Folia ta jednakże wykazywała oznaki zauważalnej rekrystalizacji w trakcie przechowywania.
Słowa kluczowe: folie jadalne, żelatyna świńska, guma arabska, metyloceluloza, skrobia modyfikowana bezwodnikiem oktenylobursztynowym, rozpuszczalne w wodzie polisacharydy sojowe
DOI: 10.1016/j.foodhyd.2019.05.053



Cytowanie w formacie Bibtex:
@article{1,
author = "Waldemar Kazimierczak and Katarzyna Łupina and Dariusz Kowalczyk and Emil Zięba and Monika Mężyńska and Monika Basiura-Cembala and Agnieszka Ewa Wiącek",
title = "Edible films made from blends of gelatin and polysaccharide-based emulsifiers - a comparative study",
journal = "FOOD HYDROCOLLOIDS",
year = "2019",
pages = "555-567"
}

Cytowanie w formacie APA:
Kazimierczak, W. and Katarzyna Łupina and Dariusz Kowalczyk and Emil Zięba and Monika Mężyńska and Monika Basiura-Cembala and Agnieszka Ewa Wiącek(2019). Edible films made from blends of gelatin and polysaccharide-based emulsifiers - a comparative study. FOOD HYDROCOLLOIDS, 555-567.