Antifungal resistance and physicochemical attributes of apricots coated with potassium sorbate‐added carboxymethyl cellulose‐based emulsion

Artykuł naukowy w czasopiśmie recenzowany

Czasopismo: INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY (ISSN: 0950-5423)
Współautorzy: Dariusz Kowalczyk, Monika Kordowska‐Wiater, Urszula Złotek
Rok wydania: 2018
Tom: 53
Numer czasopisma: 3
Strony od-do: 728-734
Streszczenie: Skuteczność przeciwgrzybicza sorbinianu potasu (KS) wprowadzonego do jadalnej powłoki składającej się z karboksymetylocelulozy i mieszanki wosku candelilla (CMC-CnW) badano na morelach zaszczepionych grzybami. Wydajność powłoki dodanej KS była wyższa niż bez KS. Przeciwgrzybicze działanie powłoki wolnej od KS prawdopodobnie wiązało się ze zmniejszonym dostępem tlenu do miejsc zakażenia i w konsekwencji modyfikacją atmosfery gazowej w tkankach owoców. Rhizopus nigricans jako najszybciej rosnący grzyb był najbardziej odporny na zastosowana powłokę. Z kolei powłoka obciążona KS była bardzo skuteczna przeciwko Botrytis cinerea i Monilinia fructigena. Powlekanie znacznie opóźniało zmiękczenie moreli. Wyniki tego badania pokazują, że KS można włączyć do powłoki w celu zwalczania powszechnych chorób grzybowych moreli. Niemniej jednak obróbka powłoki CMC-Cn zahamowała funkcje oddechowe i spowodowała pogorszenie jakości sensorycznej owoców.
Dostęp WWW: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/ijfs.13648
DOI: 10.1111/ijfs.13648



Cytowanie w formacie Bibtex:
@article{1,
author = "Tomasz Skrzypek and Dariusz Kowalczyk and Monika Kordowska‐Wiater and Urszula Złotek",
title = "Antifungal resistance and physicochemical attributes of apricots coated with potassium sorbate‐added carboxymethyl cellulose‐based emulsion",
journal = "INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY",
year = "2018",
number = "3",
pages = "728-734"
}

Cytowanie w formacie APA:
Skrzypek, T. and Dariusz Kowalczyk and Monika Kordowska‐Wiater and Urszula Złotek(2018). Antifungal resistance and physicochemical attributes of apricots coated with potassium sorbate‐added carboxymethyl cellulose‐based emulsion. INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY, 3, 728-734.