Efektywność wykorzystania kapitału ludzkiego w największych spółdzielniach mleczarskich w Polsce
[The efficiency of human capital use in the largest diary cooperatives in Poland]

Artykuł naukowy w czasopiśmie recenzowany

Czasopismo: Miesięcznik Marketing i Rynek (ISSN: 1231-7853)
Współautorzy: Tomasz Kijek
Rok wydania: 2016
Numer czasopisma: 3
Strony od-do: 1109-1120
Streszczenie: Celem artykułu była ocena efektywności wykorzystania zasobu kapitału ludzkiego, przy uwzględnieniu efektywności kapitału strukturalnego i fizycznego, wybranych dziesięciu spółdzielni mleczarskich w Polsce w latach 2000-2013 za pomocą metody VAIC. Spółdzielnie mleczarskie zwiększyły wszystkie rodzaje zasobów, przeważnie w największym stopniu kapitał fizyczny. W strukturze zasobów wszystkich spółdzielni dominował kapitał fizyczny. Średni poziom wskaźnika VAIC dla badanych przedsiębiorstw wahał się w przedziale od 2,0 do 3,6. W większości spółdzielni spadła efektywność kapitału fizycznego a wzrosła efektywność kapitału ludzkiego. O efektywności wykorzystania posiadanych zasobów zdecydował kapitał intelektualny (HCE i SCE), którego efektywność stanowiła średnio od 54% do 86% intelektualnej wartości dodanej. Wzrost udziału efektywności zasobu intelektualnego w całkowitej wartości VAIC nastąpił w prawie wszystkich podmiotach.
Słowa kluczowe: Efektywność, Kapitał ludzki, Kapitał intelektualny, Wartość dodana, Spółdzielczość mleczarska, Wyniki badań, Współczynnik intelektualnej wartości dodanej



Cytowanie w formacie Bibtex:
@article{1,
author = "Maria Zuba-Ciszewska and Tomasz Kijek",
title = "Efektywność wykorzystania kapitału ludzkiego w największych spółdzielniach mleczarskich w Polsce",
journal = "Miesięcznik Marketing i Rynek",
year = "2016",
number = "3",
pages = "1109-1120"
}

Cytowanie w formacie APA:
Zuba-Ciszewska, M. and Tomasz Kijek(2016). Efektywność wykorzystania kapitału ludzkiego w największych spółdzielniach mleczarskich w Polsce. Miesięcznik Marketing i Rynek, 3, 1109-1120.