Miejsce ekologicznej produkcji rolniczej w polskim rolnictwie
[THE PLACE OF THE ORGANIC FARM OUTPUT IN THE POLISH AGRICULTURE]

Artykuł naukowy w czasopiśmie recenzowany

Czasopismo: Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu (ISSN: 1508-3535)
Współautorzy: Jan Zuba
Rok wydania: 2016
Tom: 18
Numer czasopisma: 3
Strony od-do: 411-418
Streszczenie: W latach 2004-2014 udział ogółu gospodarstw ekologicznych w gospodarstwach rolnych w kraju wzrósł 13-rotnie do 1,8%, a udział powierzchni ekologicznych użytków rolnych w użytkach rolnych 8-krotnie, do 3,5%. Wyraźnie wyspecjalizowane w ekologicznej produkcji rolnej są cztery województwa: warmińsko-mazurskie, zachodniopomorskie, mazowieckie i lubelskie. Produkcja ekologiczna poprawia strukturę gospodarstw rolnych w kraju. W Polsce wzrosły powierzchnia najważniejszych ekologicznych upraw oraz ich udział w powierzchni upraw. Istotny udział w krajowej produkcji zajmują mleko owcze i mleko kozie. Pokrywanie się regionów specjalizujących się w danej produkcji ekologicznej z produkcją ogółem widać wyraźnie jedynie w przypadku owoców. Wzrosła w Polsce (we wszystkich województwach) liczba ekologicznych przetwórni. Dominują przetwórnie owoców i warzyw oraz przemiału zbóż. Przetwórnie produktów ekologicznych są skoncentrowane w województwach mazowieckim, lubelskim i wielkopolskim. Województwa specjalizujące się w przetwórstwie ekologicznym mleka oraz owoców i warzyw mają do tego dobrą bazę surowcową, bo specjalizują się również w ich produkcji.
Słowa kluczowe: rolnictwo ekologiczne, produkcja, przetwórstwo, regiony
Dostęp WWW: http://seria.com.pl/images/Pliki/repozytorium/18-3/18-3-Zuba.pdf



Cytowanie w formacie Bibtex:
@article{1,
author = "Maria Zuba-Ciszewska and Jan Zuba",
title = "Miejsce ekologicznej produkcji rolniczej w polskim rolnictwie",
journal = "Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu",
year = "2016",
number = "3",
pages = "411-418"
}

Cytowanie w formacie APA:
Zuba-Ciszewska, M. and Jan Zuba(2016). Miejsce ekologicznej produkcji rolniczej w polskim rolnictwie. Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 3, 411-418.