Europejski Urząd do spraw Bezpieczeństwa Żywności oraz system wczesnego ostrzegania, zarządzanie kryzysami i sytuacje zagrożenia w związku z zapewnieniem bezpieczeństwa żywności w Unii Europejskiej
[European Food Safety Authority and earlywarning system, crisis and emergency management in relation to food safety in the European Union]

Artykuł naukowy w czasopiśmie recenzowany

Czasopismo: Humanum. MIędzynarodowe Studia Społeczno-Humanistyczne (ISSN: 1898-8431)
Rok wydania: 2018
Tom: 30
Numer czasopisma: 3
Strony od-do: 123-133
Streszczenie: Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) jest kluczowym organem Unii Europejskiej (UE) powołanym do działań związanych z oceną ryzyka. Misją urzędu jest zapewnianie doradztwa naukowego oraz wsparcia naukowo-technicznego w zakresie prawodawstwa i polityki Wspólnoty we wszystkich dziedzinach, które wywierają bezpośredni lub pośredni wpływ na bezpieczeństwo żywności i pasz oraz zapewnianie niezależnej informacji we wszystkich kwestiach w ramach tych dziedzin i informowanieo ryzyku. Strukturę EFSA tworzą cztery kategorie organów, trzy o charakterze kolegialnym oraz jeden organ monokratyczny. Organami kolegialnymi są: zarząd, forum doradcze, komitet naukowy i panele naukowe. Organem monokratycznym jest dyrektor zarządzający. Działalność urzędu obejmuje w szczególności wydawanie opinii naukowych, udzielenie pomocy naukowej lub technicznej, zlecanie badań naukowych, zbieranie danych oraz rozpoznawanie wyłaniającego się ryzyka. Działalność ta wykonywana jest z poszanowaniem zasad niezawisłości, przejrzystości i poufności. Szczególne pole działalności Urzędu związane jest z funkcjonowaniem systemu wczesnego ostrzegania. System ten ma na celu powiadamianie o bezpośrednim lub pośrednim niebezpieczeństwie grożącym zdrowiu ludzkiemu, pochodzącym z żywności lub pokarmu. Oprócz urzędu system obejmuje Państwa Członkowskie UE i Komisję. W ramach opisywanego systemu jego członkowie mają obowiązek przekazywania każdej posiadanej informacji związanej z istnieniem bezpośredniego lub pośredniego niebezpieczeństwa grożącego zdrowiu ludzkiemu, pochodzącego z żywności lub pokarmu. Sytuacje kryzysowe obejmują stany, w których czynniki krytyczne znajdują się na takim poziomie prowadzącym do uznania przez Komisję, iż zarządzanie danym ryzykiem pochodzącym z żywności i pasz będzie skomplikowane w stopniu uniemożliwiającym uregulowanie go obowiązującymi przepisami. Działania związane z zarządzaniem kryzysami obejmują wszystkie działania niezbędne w celu zapobiegania, wyeliminowania lub zredukowania danego ryzyka. Metody zarządzania ryzykiem w zakresie bezpieczeństwa żywności i pasz polegają na powołaniu przez Komisję jednostki kryzysowej, w której uczestniczy Urząd, oraz przyjęciu planu ogólnego zarządzania kryzysami żywnościowymi/paszowymi, który w szczególności określa praktyczne procedury niezbędne do zarządzania kryzysami.
Słowa kluczowe: administracja publiczna, Unia Europejska, żywność, bezpieczeństwo
Dostęp WWW: http://www.humanum.org.pl/images/2019/HUMANUM_30_3.pdf



Cytowanie w formacie Bibtex:
@article{1,
author = "Bartosz Kuś",
title = "Europejski Urząd do spraw Bezpieczeństwa Żywności oraz system wczesnego ostrzegania, zarządzanie kryzysami i sytuacje zagrożenia w związku z zapewnieniem bezpieczeństwa żywności w Unii Europejskiej",
journal = "Humanum. MIędzynarodowe Studia Społeczno-Humanistyczne",
year = "2018",
number = "3",
pages = "123-133"
}

Cytowanie w formacie APA:
Kuś, B. (2018). Europejski Urząd do spraw Bezpieczeństwa Żywności oraz system wczesnego ostrzegania, zarządzanie kryzysami i sytuacje zagrożenia w związku z zapewnieniem bezpieczeństwa żywności w Unii Europejskiej. Humanum. MIędzynarodowe Studia Społeczno-Humanistyczne, 3, 123-133.