Foodsaving — Towards Social Responsibility?

Artykuł naukowy w czasopiśmie recenzowany

Czasopismo: Roczniki Nauk Społecznych (ISSN: 0137-4176)
Współautorzy: Tomáš Michalek
Rok wydania: 2020
Tom: Vol 11(47)
Numer czasopisma: 2
Strony od-do: 67-83
Streszczenie: Głównym problemem związanym z produkcją żywności jest to, że żywność jest produkowana dla zysku, a nie dla zaspokojenia potrzeb żywieniowych ludności. Odpady żywnościowe mają miejsce podczas całego procesu produkcyjnego, od momentu powstania, podczas dystrybucji, a następnie przez pośredników w sklepach, magazynach, a wreszcie u odbiorców docelowych – w restauracjach i domach. Na każdym etapie żywność może stać się odpadem. Istnieje wiele rozwiązań rynkowych i technologicznych, które mogą zmniejszyć problem marnotrawstwa żywności. Są to jednak rozwiązania technologiczne, które nie przyczyniają się do zmiany podejścia producentów i odbiorców do żywności. Nie dają one odpowiedzi na pytanie, dlaczego rolnik decyduje się pozostawić żywność na polu, zamiast sprzedawać lub dystrybuować ją w przypadku nadwyżek produkcyjnych. Odpowiedzią na te problemy może być próba zmiany ludzkiej mentalności, dążenie do społecznej odpowiedzialności. Głównym pytaniem, która zostanie tu postawione, jest to, czy jedynym rozwiązaniem problemu marnotrawienia żywności jest zmiana ludzkiej mentalności? Czy foodsaving jest równoznaczne z odpowiedzialnością społeczną?
Słowa kluczowe: żywność, bezpieczeństwo żywności, bezpieczeństwo żywnościowe, odpowiedzialność społeczna
Dostęp WWW: https://ojs.tnkul.pl/index.php/rns/article/view/12171
DOI: 10.18290/rns.2019.47.2-4



Cytowanie w formacie Bibtex:
@article{1,
author = "Urszula Soler and Tomáš Michalek",
title = "Foodsaving — Towards Social Responsibility? ",
journal = "Roczniki Nauk Społecznych",
year = "2020",
number = "2",
pages = "67-83"
}

Cytowanie w formacie APA:
Soler, U. and Tomáš Michalek(2020). Foodsaving — Towards Social Responsibility? . Roczniki Nauk Społecznych, 2, 67-83.