Pochodne 1,4-naftochinonu silnie hamują wzrost Candida albicans, hamują tworzenie strzępek i nie wykazują toksyczności w stosunku do zarodków danio pręgowanego
[1,4-Naphthoquinone derivatives potently suppress Candida albicans growth, inhibit formation of hyphae and show no toxicity toward zebrafish embryos]

Artykuł naukowy w czasopiśmie recenzowany

Czasopismo: JOURNAL OF MEDICAL MICROBIOLOGY (ISSN: 0022-2615)
Współautorzy: Monika Janeczko, Konrad Kubiński, Aleksandra Martyna, Angelika Muzyczka, Anna Boguszewska-Czubara, Sławomir Czernik, Małgorzata Tokarska-Rodak, Marta Chwedczuk, Oleg Demchuk, Maciej Masłyk
Rok wydania: 2018
Tom: 67
Numer czasopisma: 4
Strony od-do: 1-12
Streszczenie: W tym badaniu zastosowaliśmy różne testy, aby znaleźć nowe aktywności pochodnych 1,4-naftochinonu do potencjalnych zastosowań przeciwbakteryjnych Candida albicans. Wnioski. Nasze badania wykazały skuteczność 1,4-naftochinonów jako potencjalnych leków przeciw Candida.
Słowa kluczowe: danio pręgowany, naftochinony, biofilm, Candida albicans, strzępki, mikroskopia sił atomowych
Dostęp WWW: http://jmm.microbiologyresearch.org/content/journal/jmm/10.1099/jmm.0.000700#tab2
DOI: 10.1099/jmm.0.000700



Cytowanie w formacie Bibtex:
@article{1,
author = "Hieronim Golczyk and Monika Janeczko and Konrad Kubiński and Aleksandra Martyna and Angelika Muzyczka and Anna Boguszewska-Czubara and Sławomir Czernik and Małgorzata Tokarska-Rodak and Marta Chwedczuk and Oleg Demchuk and Maciej Masłyk",
title = "Pochodne 1,4-naftochinonu silnie hamują wzrost Candida albicans, hamują tworzenie strzępek i nie wykazują toksyczności w stosunku do zarodków danio pręgowanego",
journal = "JOURNAL OF MEDICAL MICROBIOLOGY",
year = "2018",
number = "4",
pages = "1-12"
}

Cytowanie w formacie APA:
Golczyk, H. and Monika Janeczko and Konrad Kubiński and Aleksandra Martyna and Angelika Muzyczka and Anna Boguszewska-Czubara and Sławomir Czernik and Małgorzata Tokarska-Rodak and Marta Chwedczuk and Oleg Demchuk and Maciej Masłyk(2018). Pochodne 1,4-naftochinonu silnie hamują wzrost Candida albicans, hamują tworzenie strzępek i nie wykazują toksyczności w stosunku do zarodków danio pręgowanego. JOURNAL OF MEDICAL MICROBIOLOGY, 4, 1-12.